Heti mumus: Ha van sapka, ha nincs sapka

Bár eddig mázlink volt az időjárással, lassan nyakunkon a téli hideg. Utóbbi megkíván néhány praktikus ruhadarabot, ha nem akarjuk, hogy testrészeink egyesével fagyjanak le. Az egyik ilyen ’kényszerdarab’ a sapka. Heti mumus sorozatunk most következő részében stílusgurunk áttekinti, mit is érdemes tökfödő gyanánt a fejünkbe húzni.

A sapkával kapcsolatban az emberek nagyobb hányada traumatikus gyerekkori emlékekkel rendelkezik. Biztosan mindenki emlékszik anyu, apu, nagyi óvó -feddő szavaira, mielőtt kivágtattunk a nyakig érő hóba: ’Kisfiam! Sál, sapka, kesztyű!’. Most viszont, hogy felnőttünk, a sapka-kérdés kényszerből választássá szelídült.

Itt, azonban, máris bekavarhat a gondosan belőtt frizkó is. Az a tézis orvosilag már bizonyított, hogy a sapka elhagyása és a haj kihullása között –akár vizesen is –semmilyen kapcsolat nincs. A sapkaellenesek fellélegezhetnek, ám a rajongóknak szóljon néhány jótanács.

Fotó: dapper-as-fck.com

Fotó: dapper-as-fck.com

 

Ahogy a divatvilágban egyre fontosabbá váltak a kiegészítők, ezzel párhuzamosan alakultak ki a sapkatrendek is. Ennek ellenére, a mai napig a férfiak jelentős része fittyet hány minderre, és a nagyitól kapott százéves darabot nyúzza. Persze egy ilyen, karácsonyra kapott darab érzelmi értéke felbecsülhetetlen, ám az alapvető szabályokat itt is érdemes figyelembe vennünk:

Sasoljuk meg a fejformánkat – ha valakinek például kerekdedebb a búrája, akkor a fejfedő egy, csak a fejet vagy a füleket félig takaró darabbal akár harci bilire is hasonlíthat. És, bár értékeljük a kalapokat és a fület nem fedő alkalmatosságokat, létjogosultságukat -10 fokban nem tudjuk mire vélni.

A mostanában divatos cumisapkákkal sem árt vigyázni. Egyrészt mindenki ugyanazt hordja, másrészt, amennyiben hosszúkás a fejformánk és ráadásul még alacsonyabbak is vagyunk az átlagosnál, fennáll a veszélye, hogy a kerti törpével fognak összekeverni…

Fotó: izandrew.blogspot.com

Fotó: izandrew.blogspot.com

Sapkaválasztásnál a fülünk legalább olyan fontos szerepet játszik, mint a fejformánk: ha valakinek eláll a füle, akkor egy erősebb passzrész vagy egy vastagabb kötésű sapi jó szolgálatot tehet, máris kevésbé tűnünk majd Dumbóimitátornak.

Fotó: pure-evil.tumblr.com

Fotó: pure-evil.tumblr.com

Persze akad olyan típusú arc-, illetve fejforma, amin még egy krumplis zsák is jól áll, azonban nem mindenki ilyen adottságokkal jött a világra.

Kuglitakarót általában nem egy szezonra veszünk, így célszerű átgondolnunk, hogy például milyen színű kabátjaink vannak – árnyalatban, fazonban passzol-e hozzá a kiszemelt fejfedő. Szintén érdemes előre eldönteni, hogy milyen jellegű sapkát preferálunk? Egyszerű, színes, bojtos, nem bojtos, kötött vagy horgolt. Nem árt legalább fejben átfuttatni a ruhatárunkat, ha kiegészítőket vásárolunk: lazább, sportosabb avagy elegánsabb ruhákat hordunk?

Nem utolsó sorban, vegyük figyelembe, hogy éppen milyen évszak van. Ahogy farkasordító hidegben sem komfortos csupasz fejjel rohangálni, melegebb időben sem ajánlatos egy usankában feszíteni. Ettől viszont tényszerűen hullik a haj…

A divat önmagában is csodás dolog, ám ne feledjük: mindig figyelembe kell vennünk adottságainkat és környezetünket. A mai széles választékban egy-két darabot biztosan találunk, ami stílusunkhoz, ruhatárunkhoz passzol és még tetszeni is fog. Ne odázzuk el a dolgot. Egy minőségi sapka tökéletes kiegészítője lehet ruhánknak, és ugyanúgy, ahogy egy gondosan kiválasztott napszemüveg, szintén öltöztet.

fotó: pinterest.com

fotó: pinterest.com

 

Kommentáld írásainkat a facebookon!