Miben üljük körbe a karácsonyi asztalt?

Bizony, a december beálltával közelednek az ünnepek is. A fő esemény természetesen a karácsony és az ezt megelőző őrület, káosz és készülődés. A nagy sietségben azonban sokan elfelejtik, hogy nemcsak előtte kell kitartanunk, de az ünnepek alatt sem ereszthetünk le. Divatmesterünk most bepillantást enged a karácsonyi öltözködés ki-mit-tud-jába.

Miután mindenki szétrohangálta magát a karácsonyt megelőző néhány hétben, joggal gondolhatja azt, hogy az ünnepek alatt karba tett kézzel, távolról figyelheti a körülötte zajló eseményeket – a kedvenc pizsamájában. Sajnos, el kell keserítenünk a reménykedőket: maga az ünnep legalább annyira fontos, mint a készülődés. Öltözködés szempontjából is.

Nem kell semmi ördöngösségre gondolni, viszont a disznótoros szerkót vagy az elnyűtt játszós ruhánkat érdemes mellőzni. Természetesen a cél nem az, hogy bárkit az asztal alá öltözzünk a családból, vagy a tökélyre fejlesztett divatazonosságunkat csillogtassuk. Válasszuk a középutat: elegánsan, mégis kényelmesen és visszafogottan öltözködjünk.

Semmiképp nem szabad feszengenünk, illetve kényelmetlenül éreznünk magunkat. Tönkrevágja a hangulatot egy szemvillantás alatt. Viszont észben kell tartanunk, hogy ünnep van és a család, a barátok, a betévedő ismerősök fogadása jár némi kötelezettséggel.

Fotó: preludetoreality.tumblr.com

Fotó: preludetoreality.tumblr.com

 

A karácsonyi szettek általában egy színskálán mozognak; valamilyen tudatalatti okból mindenki próbál a piros, fekete, zöld, bézs vagy drapp vonalon, vagy ezek valamelyik árnyalatában tündökölni. Továbbá a motívumok is eléggé egyhangúak: norvég mintás pulcsi, szarvasos kardigán, stb. Ez a gyakorlat alapvetően rendben van: még inkább fokozza az ünnepi hangulatot és azt a felemelő érzést, amit a karácsony hoz magával.

Fotó: justify-sexy.tumblr.com

Fotó: justify-sexy.tumblr.com

 

Fotó: mensfashionliza.blogspot.com

Fotó: mensfashionliza.blogspot.com

Az, hogy miért szükséges elegánsan, mégis visszafogottan öltözködni, könnyen megfejthető. A karácsonnyal együtt járnak a különböző rokonlátogatós vacsik és ebédek, Náninéni pedig – a dermesztő időjárás ellenére is büszkén viselt – szétlyuggatott farmerünket nem biztos, hogy megfelelő ünnepi szettként értékeli. Természetesen maradjunk önmagunk ilyenkor is, saját stílusunkat igazítsuk a közösségi elvárásokhoz – így Náninéni is jól lakik, és a mi káposztánk is megmarad.

Fotó: gq.com

Fotó: gq.com

Fotó: basicsofman.com

Fotó: basicsofman.com

Mi történik, ha nem megyünk sehova és párunkkal kettesben töltjük az ünnepeket? Az illem és a tisztelet ilyen esetben is ugyanolyan fontos. Próbáljuk meg legalább egy halászlé-kanalazás erejéig megerőltetni magunkat, aztán egész nyugodtan lehet a saját szabályaink szerint ünnepelni. Bár itt jegyeznénk meg, hogy legalább annyira izgalmas párunkat kihámozni az ünnepi öltözékből, mint letépni a csomagolást a vágyott ajándékról…

Fotó: simons.ca

Fotó: simons.ca

Előre is boldog karácsonyt!

Kommentáld írásainkat a facebookon!