Ujjvédelem – avagy a kesztyűkérdés

Heti mumus sorozatunk keretében divatgurunk már betekintést engedett a sapka és a sál viselésének rejtelmeibe. Most következő cikkünkben a harmadik nélkülözhetetlen téli kiegészítő, a kesztyűviselés szabályait taglaljuk. Nézzük is meg, mit érdemes a kezeinkre húzni végtagfagyás ellen.

Ahogy a sorozat előző részeiből kiderült, a téli kiegészítők nagyon fontosak több szempontból is. Most sincs ez másként, pláne ha nem szeretünk jégcsappá fagyott ujjakkal rohangálni a mindennapokban. Hogy milyen kesztyűt választunk magunknak, arra általában ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a sál és a sapka esetében: akadnak sportosabb és elegánsabb öltözékhez szánt darabok, némely példány pedig csak egy adott stílushoz alkalmazható.

Ha sportos szerelésben nyomjuk, akkor leggyakrabban a kötött vonalat részesítjük előnyben. A megoldás tíz pontos, csupán arra érdemes figyelnünk, hogy ezek a változatok viszonylag hamar tönkremennek. Inkább újítsunk be egy párat időben, a piaci kofa jelleg más szakmák gyakorlói esetében könnyen igénytelen benyomást kelthet. Minta, szín és ujjhossz tekintetében a kabát, a sál, illetve a sapka jellege, színvilága az irányadó. Viszont ebben az esetben se öltözzünk karácsonyfának, ha nem muszáj: harmónia mindenek felett!

Fotó: fancy.com

Fotó: fancy.com

Fotó: www.pinterest.com

Fotó: www.pinterest.com

Amennyiben valaki az elegánsabb vonalat képviseli, akkor hibátlan megoldás lehet a bőrkesztyű. Imádjuk őket, hiszen sikkesek, elegánsak, kényelmesek, ráadásul egy jó minőségű darab éveken keresztül nyúzható. Lehet béleletlen vagy bélelt változatban kapni, az utóbbi kimondottan hasznos orosz tél idején is. Fagypont fölött azonban a nyúlprém kissé megizzad a markos tenyerünkön, ilyenkor érdemes a béleletlen változattal indítani.

Fotó: everything1derful.tumblr.com

Fotó: everything1derful.tumblr.com

Manapság millió stílus, szín, minta és betét közül válogathatunk, így az apunktól megörökölt bokszkesztyű-feelinges darabot könnyű szívvel helyezhetjük az emlékládába. Ne feledjük, bár a bőrkesztyű univerzális darab, esetében is ügyeljünk rá, hogy ruházatunkkal és egyéb kiegészítőinkkel harmóniában legyen. Ha mégsem cécóznánk sokat a kérdéssel, akkor ugorjon rá rögvest egy pár fekete kézmelegítőre, ezt szinte bármivel viselhetjük.

Fotó: www.royalfashionist.com

Fotó: www.royalfashionist.com

Tipp: Bőrből készült kacsótakaróból érdemes akkorát venni, ami éppen rámegy a kezünkre, vagy talán egy picit szűknek is érezzük elsőre. Miután a bőr tágul, így az első néhány nap után a kezünkhöz idomul, a taxi leintésekor sem tépi le kezünkről a vihar…

Mivel kesztyűből is számtalan fazon létezik – az esztétikai szempontokon túl – érdemes átgondolnunk milyen évszakhoz választjuk. Sok értelme nem lenne egy motoros kesztyűnek a nyakig érő hóban, illetve egy vastag, prémes darabnak a márciusi olvadások idején. Ahogyan egy sapka sem elég a négy évszakra, úgy a kesztyű esetében sem célszerű egyfélével nekiindulni az évnek.

Fotó: fashion.ekstrax.com

Fotó: fashion.ekstrax.com

Tipp: A kezünk méretét egy hozzáértő eladó kvázi ránézésre megmondja, bátran kérjünk segítséget. A közhiedelemmel ellentétben a nagy kesztyű legalább annyira kényelmetlen, mint a kicsi, egy felnőtt keze pedig már aligha fog növekedni.

 

Kommentáld írásainkat a facebookon!