Immár melegek is vezethetik az amerikai cserkészeket

Hétfőn oldotta fel az amerikai fiúcserkészek mozgalma (Boy Scouts of America, BSA) a homoszexuális felnőtt vezetőkre és alkalmazottakra vonatkozó tilalmat. A tagokra vonatkozó tiltást már két éve eltörölték. Van kivétel, a vallási szervezetek által létrehozott cserkészegységek számára lehetővé teszik, hogy maguk döntsenek a homoszexuális felnőtt vezetők ügyében.

Ez azért lényeges, mert az amerikai cserkészszervezeteknek mintegy 70 százaléka áll szoros kapcsolatban vallási csoportokkal, az egységek csaknem felét a katolikus és a mormon egyház, illetve a Déli Baptista Egyház támogatja.

Robert Gates, az Amerikai Fiúcserkészek elnöke egy tavalyi konferencián, felszólalás közben - Fotó: WSJ

Robert Gates, az Amerikai Fiúcserkészek elnöke egy tavalyi konferencián, felszólalás közben – Fotó: WSJ

A változást a BSA 1400 tagú országos igazgatótanácsa hétfőn a jelenlévő tagok 79 százalékának támogatásával hagyta jóvá azt követően, hogy a szervezet végrehajtó bizottsága egyhangúlag megszavazta azt. A 17 tagú vb arra hivatkozva sürgette a tilalom eltörlését, hogy “tengernyi változás történt a melegek jogainak tekintetében”.

Az amerikai fiúcserkészek röviddel azt követően nyitották meg soraikat teljesen a melegek előtt, hogy az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága júniusban országosan engedélyezte az azonos nemű párok házasságát. Májusban Robert Gates volt védelmi miniszter, a BSA elnöke kijelentette, hogy

a cserkészvezetők homoszexualitására vonatkozó kategorikus tilalom “fenntarthatatlan”

és változást sürgetett.

Mint minden amerikai ifjúsági szervezeté, a BSA létszáma is csökkent az elmúlt években, a szövetségnek jelenleg mintegy 2 millió 400 ezer fiú és egymillió felnőtt a tagja. A BSA 2013-as, a meleg fiúk befogadására vonatkozó döntése nyomán konzervatív csoportok elszakadtak és Trail Life (a.m.: ösvényélet) USA néven új egyenruhás szervezetet hoztak létre, amelynek ifjúsági és felnőtt tagsága együttesen meghaladja a 25 ezret.

Kommentáld írásainkat a facebookon!