A 10 legemlékezetesebb hazai buzizás

Kampányidőszakban és „békeidőben“ egyaránt izgalmas elfoglaltság a politikaformálók és egyéb véleményvezérek meleg közösséget érintő megnyilvánulásait vizsgálni. Akad, aki harsányan és büszkén hirdeti homofób nézeteit, mások kódoltan – gyakran poénba ágyazva – igyekeznek kiszolgálni a közönség előítéleteit. Előfordul persze olyan is, aki szemlesütve asszisztál mindezekhez. Bár ingerküszöbünk évről-évre egyre feljebb vándorol, keressük a top 10 legemlékezetesebb közéleti buzizást. Alább ehhez adunk néhány támpontot.

 1. „szakállas bácsi“ – elkövető: Semjén Zsolt
A közéleti buzizás igazi örökzöldje Semjén Zsolt száját hagyta el még 2005 februárjában. Az Országgyűlés emberi jogi bizottságának akkori alelnöke (jelenleg Magyarország miniszterelnök-helyettese) ezzel, az azóta klasszikussá vált mondattal óvta a szavazókat a liberális párttól: “aki azt szeretné, hogy a tizenéves fia első szexuális tapasztalatait egy szakállas bácsitól szerezze, szavazzon nyugodtan az SZDSZ-re”. Annak ellenére, hogy az elmúlt években sokan igyekeztek retorikai teljesítményét túlszárnyalni, kétségtelen tény: Semjén a homoszexualitás és a pedofília összemosásában emlékezeteset alkotott.

"szakállas bácsikról" értekezett a Parlamentben.  Forrás: wikipedia.org

Semjén (balra) “szakállas bácsikról” értekezett a Parlamentben. Forrás: wikipedia.org

 2. „Alföldi Roberta“ – elkövető: Novák Előd
Ha a Jobbik politikusainak és szellemi (milyen?) holdudvarának vonatkozó megnyilvánulásait szeretnénk számba venni, kifogyna a leütés a klaviatúrából. Bár a szélsőjobboldali párt politikusai élethivatásszerűen zsidóznak, cigányoznak, buziznak, Novák Előd a Nemzeti Színház távozó igazgatójának nevével (Róbert – Roberta) kapcsolatos „viccéről“ mégis muszáj megemlékeznünk. Ilyen poént ugyanis már egy jobb családból származó nagycsoportos óvodás sem sütne el nyilvánosan.

3. „Nem a buzikról fog szólni“ – elkövető: Kerényi Imre, közreműködik: Vidnyánszky Attila
Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott, amikor éppen nem sajátos ízlésvilágú képek megrendelésével és kormánybarát lapok alapításával üti el az időt, Alföldi Róbert munkásságáról is érzékeny szakértelemmel nyilatkozik. Szintén a leváltott igazgatóval kapcsolatban jegyezte meg, hogy az új igazgató (Vidnyánszky Attila) “meg fogja csinálni a Nemzeti Színházat, ami ugyanúgy sikeres lesz, mint az Alföldié, csak nem a buzikról fog szólni, hanem a szerelemről, meg a barátságról, meg a hűségről”. Eközben a mellette ülő Vidnyánszky – aki azóta bizonyítottan nem lett sikeres – Kerényi szavait csöndben hallgatta végig…

 4. „félresikerült, selejtes micsodák“– elkövető: Petrás János
A Kárpátia Zenekar homofób és idegengyűlölő megnyilvánulásairól ismert frontembere tavaly kapott Arany Érdemkereszt kitüntetést a kormánytól. A jelentős állami kitüntetéssel az Emberi Erőforrások Minisztériuma a következő gondolatok kifejtőjét jutalmazta: “Azok az emberek, akik számunkra nem igazán emberek, hanem ilyen félresikerült, selejtes micsodák. Ők erre büszkék. Melegek és büszkék. És erre felhasználják a kicsi gyermekeinket, hogy döntse el, hogy jó-e a buzulás. Mint ahogy a Brian életében Lolita azt mondja, joga van nőnek lenni, a gyerek is döntse el, hogy anyatejet kér vagy apatejet.”

 5. „lehetséges a gyógyulás“ – elkövető: Ékes Ilona
Arra pedig, hogy a Parlament tagjai sincsenek tökéletes mentális állapotban, az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának a fideszestagja adta bizonyítékát. Az országgyűlési képviselő a homoszexualitást mentális sérülésnek nevezte. Mindezt azzal indokolta, hogy „nincs genetikai bizonyíték arra, hogy a homoszexualitás az ember veleszületett tulajdonsága, így lehetséges a gyógyulás, lehetséges, hogy a melegek heteróvá váljanak“. A világért sem állítanánk, hogy a képviselő a témát érintően drámaian tájékozatlan, csupán csendesen jeleznénk, hogy a Nemzetközi Pszichiátriai Társaság a homoszexualitást 1974óta nem tekinti pszichiátriai betegségnek.

 6. „kihúzza a szemöldökét a férfi mosdóban” – elkövető: Tarlós István
A kódolt buzizás tankönyvi példája a Főváros Közgyűlés januári ülésén hangzott el. Az otromba poént a főpolgármester Horváth Csaba MSZP-s frakcióvezetőnek címezte: “azt kéne felvenni, amikor kihúzza a szemöldökét a férfi mosdóban”. Bár a megjegyzés nem utal explicit módon az ellenzéki politikus szexuális identitására, mi mégsem tudjuk máshogy értelmezni az elhangzottakat. Horváth Csaba piperkőc megjelenésével és rendre két számmal kisebb zakóival kapcsolatban nekünk is remek tréfáink volnának, azonban úriember még a buzizás látszatát is kerüli.

Tarlós István – Kódoltan is megy neki – Forrás: blikk.hu

 7. „rosszul öltözött buzi“ – elkövető: Kern András
Még mielőtt azt gondolnánk, hogy a másságon való élcelődés jobboldali sajátosság, érdemes felidéznünk Kern András a közszolgálati televízió reggeli műsorában tett emlékezetes megjegyzését. A színművész Friderikusz Sándort nemes egyszerűséggel „rosszul öltözött buzinak“ nevezte. Igaz a kilencvenes évek elején egy ilyen megszólalás után megszakították az adást, és hetekig vitáztak arról, hogy szabad-e élő adásban így beszélni. Hol vagyunk már mindettől…

8. „Velem biztosan nem“ – elkövető: Kuncze Gábor
A tréfás buzizás műfajteremtő példája meglepő módon Kuncze Gábor egykori SZDSZ-elnöktől származik, aki arra a kérdésre, hogy házasodhatnak-e a melegek, eképpen válaszolt: „Velem biztosan nem!“ A liberális panoptikum frissen rehabilitált politikusa nyilván viccnek szánhatta a mondatot. Mi kérünk elnézést!

 9 „felteszi azt a bizonyos rózsaszínű jelet, (…) mert meleg“ – elkövető: Steiner Pál
A rosszindulatú megnyilvánulások között kakukktojásnak számít az a feledhetetlen eset, amikor Steiner Pál korábbi MSZP-s fővárosi frakcióvezető lányos zavarában coming out-olt Orosz József újságító helyett. Steiner egy vita hevében a következőket mondta az érintett tudta és felhatalmazása nélkül: “Tegnap találkoztam Orosz Jóska barátommal, aki egy elég híres újságíró, a zsinagógában, a Három kántor gyönyörű bemutatóján. Elmondta nekem, hogy ő arra készül, hogy a legközelebbi televíziós adásban, amelyet ő vezet, felteszi a sárga csillagot, mert zsidó, és felteszi azt a bizonyos rózsaszínű jelet, amit a koncentrációs táborban kellett hordani, és amely legutoljára az egyik államtitkár mellén virított egy honlapon, mert meleg.” A szerencsétlen közjáték után a politikus közleményben kért elnézést, egy évvel később pedig Orosz József saját elhatározásból is beszélt másságáról.

 10. „Ön sokkal korábban is folytatott férfiakkal kapcsolatot“ – elkövető: Terry Black
Szintén az ‚erőltetett coming out‘ műfajához tartozik Terry Black Zuschlag János frissen szabadult expolitikus magánéletével kapcsolatos leleplező igényű facebook-bejegyzése. Az igazság bajnokának szavait kommentár nélkül, a szerző eredeti helyesírásának megfelelően közöljük:

„Önt nem kellett megrontani sem egy Liftben sem máshol. Normális körülmények közt ez az ön magánügye lenne de mivel megrontásról beszél így megcáfolom az ön szavait . Ön sokkal korábban is folytatott férfiakkal kapcsolatot , volt időszak amikor egy fiatalemberrel aki éppen a FIDESZ sajtóosztályán dolgozott . Mért kell valótlanságokat állítani és ezt ráadásul nyilvánosan ?!”

Úgy érzed kihagytunk valamit? Írd meg nekünk a kapcsolat@pinkpuli.com címre!