Alkoholistahatározó kezdőknek és haladóknak

Stresszes munkát végez gombokért? Elszabadult a lakáshitele? Családja nem fogadta kitörő örömmel coming outját? Úgy érzi, meginna valamit? Esetleg minden este? Vagy már délután is? De vajon hol kezdődnek az alkoholproblémák? Segít a Pink Puli alkoholistahatározója!

Csak este iszik

Akkor viszont ipari mennyiséget. Ez esetben kezdhet gyanakodni. Ugyanis, miközben legtöbben az alkoholistákat vörös orrú, mackónadragos ötvenes férfiaknak képzelik, akik már kora reggel méteres lehellettel közlekednek, ez a vélekedés nem felel meg a valóságnak. Attól, hogy ön jóvágású, ápolt harmincas értelmiségi, még nyugodtan lehet alkoholfüggő. Az alkoholizmus nem napszakhoz kötött, a rendszeresség és az elfogyasztott mennyiség jóval lényegesebb kérdés.

Fotó: wordpress.com

Csak akkor iszik, ha 

Rossz napja van, nehéz döntéseket kell meghoznia, párkapcsolati gondokkal küzd, szorong, depresszív hangulat gyötri, esetleg éppen ellenkezőleg: felhangolt, kiugró sikereket ér el, szerelmes vagy egyszerűen unatkozik. Egy biztos: mindig talál okot az ivásra.

Egy pia nem pia

Már az első pohár után elveszíti a kontrollt, a harmadik után pedig képtelen abbahagyni. Mivel hazánkban a mértéktelen italfogyasztás vagány, macsós dolognak számít, rendre talál is partnert a vedeléshez. Gyakran büszkélkedik vele, hogy önnel nem lehet lépést tartani, szinte identitásává válik a rendszeres italfogyasztás.

Heti négy buli 

Azzal áltatja magát, hogy ön a partikirály, nincs olyan fővárosi buli, ahova ne nézne be. A mindennapok sivárságát csak heti három-négy felfokozott parti tudja kompenzálni. A feloldódáshoz nincs is jobb eszköz az alkoholnál, egy idő után azonban a buli már csak fedőtevékenység a féktelen italozáshoz.

Rágóbajnok 

Mivel már két-három éve átmeneti problémákkal küzd, indokoltnak érzi, hogy néha napközben is igyon. Alkoholos leheletét emésztési zavaraira hivatkozva folyamatos rágózással igyekszik elfedni környezete előtt. Tekintve, hogy általában másnaposan ébred, gyomorproblémái mindennapossá válnak, amin csak a gyógypálinka és a rágó segíthet. Egy idő után már önmagának is hazudik, gasztroenterológushoz fordul az addiktológiai helyett.

Pénzzavar 

Ott spórol, ahol tud, mégis a hónap utolsó hetében rendre pénzzavarba kerül. Szinte érthetetlen, mire megy el ennyi pénz. Persze, ilyen nehéz anyagi helyzetben ki ne inna meg esténként öt whiskyt és két búzasört. Sebaj, majd spórol a kaján…

Sportos pocakos

Többet sportol, mint Berki Krisztián, egy-két testtáján látszik is a fogyás, mégis pocakos marad. Bizony, az elvékonyodó végtagok és a pocak kombinációja az alkohol túlfogyasztás egyértelmű jele. Mindez nem véletlen: az alkohol ugyanis jobban hizlal, mint számos édesség. Kevesen tudják, hogy az alkoholnál csak a zsír tartalmaz több kalóriát.

Alvászavar 

Az igazán kemény piásokat nem a vekker ébreszti, hanem az alkohol. Sokan megisznak egy-egy pohár italt lefekvés előtt, ám az alkohol az alvásnak csak bizonyos fázisait segíti, összességében romboló hatású. Kutatások szerint az alkohol az éjszaka első felében segíti a pihenést, ami több mélyalvást eredményez, később azonban inkább növeli az ébrenlétet.