Melegbulik nyáridényben

Robogóval kordonozó szervezők, táncoló diplomaták, melegbarát jobboldali csúcskáder – továbbolvasva megtudhatja, hogy a felsorolt látványosságokon túl miként teljesítenek a meleg szubkulturális rendezvények a fesztiválszezonban. Nyári minőségbiztosítási körkép a Pink Pulival.

Garcons

A múlt szombati Garcons parti szervezői a helyszínválasztásból kiindulva nem számítottak kezelhetetlen embermennyiségre. A nyári időszakban egymást érő fesztiválok ellenére Budapest legtrendibb melegbulijának közönsége nem átallott vidám tömegjeleneteket rendezni a Sas utcában. A megszokott Kiosk helyett a hétvégén a szerényebb befogadó képességű Nomuriba érkező sokadalmat hajnali egy óra körül egy rögtönzött kordonnal kellett elválasztani a csődületet figyelő spicces turistáktól. Végül néhány megszeppent biztonsági őr a Szent István tér sarkán három fém kordon, valamint egy ott parkoló Vespa típusú motorkerékpár felhasználásával zárta körül az utca jobb oldalát elfoglaló vendégsereget. Addigra azonban a Nomuri stílusos nyersbeton aulájának minden négyzetcentiméterét magukévá tették a táncoló egybegyűltek.

Túlforrósodott a hangulat - Fotó: Garcons facebook oldala

Túlforrósodott a hangulat – Fotó: Garcons facebook oldala

Bár a három különböző diszzsoké által szolgáltatott zene, a kifogástalan fénytechnika, valamint a buli színhelye szintén a szervezők jó ízlését dicséri, egy szemponttal ők sem kalkuláltak: a Duna partra nyíló Kioskkal szemben a Nomuri zárt aulájában az esemény csúcspontján olyan forróság tombolt, mint a Magnum szauna wellness szekciójában. A Garcons törzsközönségének előbbinél szerencsésebb szociológiai összetétele miatt a zsúfoltságot lényegesen jobban viseltük, ám – hidegvizes medence híján – félóráként az épület előtti, lezárt járdaszakaszon tartottunk rekreációs kényszerpihenőket. Miután a Pink Puli stábja megfürdött a saját, valamint a mellettünk táncoló diplomaták és médiaszemélyiségek kipárolgásában, bónuszként az épület előtt megtekinthettük egy jelentős állami intézmény váratlanul melegbarát felsővezetőjét.

Tape

Ugyan a Tape legutóbbi látogatásunk alkalmával sem keltette a legdurvább technoparti benyomását, az aktuális csütörtöki alkalommal a vártnál egy fokkal jobban felpörgött a buli. Pontosabban felpörgött volna, ha az Ankert sajátos kialakítása okán a dj pult egy lyuk helyett a tágas udvarban kapott volna helyet. A buli zenei része azonban – feltehetően a kerületi csendrendelet okán – a kerthelyiség mögötti jobboldali termecskébe szorult vissza. Így a hétköznapi alkalomhoz képest jelentős számban megjelent közönség egy idő után (szokás szerint) két részre szakadt: míg a külső pultok mentén beszélgető társaságok alakultak, a zárt táncparketten egyre merészebb jeleneteket szemlélhettünk meg. Annak ellenére, hogy a Tape aznapi zenei kínálatát bátran nevezhetjük gyöngécskének, a tánctéren hajnali kettő után többen jöttek össze, mint a törökszentmiklósi vasúti váróban egy esős délután.

Mérsékelten formabontó - Fotó: Pink Puli

Mérsékelten formabontó – Fotó: !Szkafander facebook oldala

A Tape a maga műfajában ezzel együtt sem okozott csalódást: az egy négyzetméterre jutó vonzó megjelenésű meleg fiatalemberek aránya jelentősen meghaladta a konkurens szórakozóhelyek egész heti felhozatalát. A szerencsétlen térkihasználás és a mérsékelten formabontó zenei szolgáltatás ellenére a Tape a nyári időszakban is kellemesen színesíti a budapesti meleg hétköznapokat.

XOXO

A múlt havi, első XOXO partira azzal a feltételezéssel indultunk, hogy a szervezőn, szűkebb családi és ismeretségi körén túl legfeljebb a NAV illetékesei teszik majd tiszteletüket, ám a meleg partipiac vadonatúj szereplője alaposan rácáfolt kezdeti szkepszisünkre. A két hete megrendezett második partijával a XOXO minden jel szerint állandó szereplőjévé válik a fővárosi meleg éjszakai életnek.

Legutóbbi bulijuk nagyobb mennyiségű pszichoaktív szer elfogyasztása nélkül is hozta az általuk megcélzott chill-lazaság-underground életérzést, miközben zenei kínálatuk is javuló tendenciát mutat. Az előző, kissé youtube-diszkó jellegű muzsikát második nekifutásra a buli üzenetének megfelelő zenei világra hangolták. A XOXO számára helyet biztosító ISKOLA nevű szórakozóhely atmoszférája szintén a szeánsz előnyére válik: a két nagyobb teremből, valamint egy hangulatos kerthelyiségből álló Hegedű utcai épület egyrészt szervesen illeszkedik a hetedik kerület romkocsmás világához, másrészt mégis mutat valami visszafogott exkluzivitást.

Versenyképes szereplővé válhat a XOXO - Fotó: Pink Puli

Versenyképes szereplővé válhat a XOXO – Fotó: Pink Puli

Bár a szervezők által beharangozott LiveMovie Concert Show-t a Pink Puli helyszínen tartózkodó látványszakértői korábban vetítővászon elnevezéssel ismerték, az önálló életre kelt marketingeszközt a szervezők egy hosszadalmas technikai főpróba után, hajnaltájt, a közönség együtt érző támogatásától kísérve beizzították. A XOXO, apróbb gyermekbetegségei dacára, mára – nívóját és újdonságértékét tekintve is – a hazai meleg partikínálat versenyképes szereplőjévé vált.