Mostantól az azonos nemű házastársak is letelepedhetnek Izraelben

Egy tegnapi keltezésű levélben az izraeli belügyminiszter, Gideon Sa’ar arra utasította a zsidó állam Népességügyi és Bevándorlási Hivatalát, valamint a Zsidó Ügynökséget, hogy biztosítson állampolgárságot minden letelepedni vágyó zsidó házastársának is, az adott pár szexuális orientációjától függetlenül.

A Hazatérés Jogáról szóló törvény szerint ugyanis minden zsidónak joga van bevándorolni és állampolgárságért folyamodni Izraelben. A jogszabály egyik szakasza azt is kimondja, hogy a letelepedő zsidók partnereit is megilleti ugyanez a jog.

Az elmúlt években, számos esetben, olyan meleg párok folyamodtak állampolgárságért – és jelezték izraeli letelepedési szándékukat – , akik korábban már más országban jogszerűen házasságot kötöttek, és amelyek esetében a pároknak csupán az egyik tagja zsidó származású.

Nem lát különbséget - Gideon Sa'ar izraeli belügyminiszter - Fotó: Jerusalem Post

Nem lát különbséget – Gideon Sa’ar izraeli belügyminiszter – Fotó: Jerusalem Post

Az izraeli belügyminisztérium közleményben tudatta, hogy a keddi döntést számos olyan ellentmondásos eset előzte meg, amelyek során meleg zsidók kívántak letelepedni és állampolgárságot kapni Izraelben, nem-zsidó házastársukkal együtt. A minisztérium tájékoztatása szerint a döntés azonnal hatályba lépett, és az első ilyen bevándorlási vízumot már ki is állították.

„Nem látok különbséget a heteroszexuális házasságban élő zsidók és a valamely külföldi országban legálisan házasságot kötött azonos nemű zsidó párok között” – írta levelében a miniszter. „Mindkét esetben érvényesül a Hazatérés Joga, a gyermekek hazatérnek földjükre alapelvének megfelelően.” – mondta Sa’ar, aki egyúttal bibliai idézettel is szolgált.

A most életbe lépő változást rendkívül élesen kritizálják mind az izraeli, mind az amerikai ultraortodox vallásos csoportok, akik közül néhányan egyenesen undorítónak nevezték a minisztériumi döntést. (Pink Puli / Jerusalem Post)