Az amerikai cenzoroknak túl durva egy melegekről szóló film

Az Amerikai Mozgókép Szövetség (MPPA) egy olyan filmet nem ajánl 17 éven aluliaknak, amiben sem erőszak, sem szex, de még meztelenkedés nincs, csak egy homoszexuális házaspár történetét mutatja be.

Ira Sachs, a héten az amerikai mozikba kerülő Love is Strange (Furcsa szerelem) című drámájáról van szó, amiben John Litgow és Alfred Molina játssza azt a homoszexuális párt, akiket, miután összeházasodnak, a társadalom megbélyegez, és egyiküket ki is rúgják a tanári állásából.

Az MPAA hivatalos indoklása szerint a filmben túl sok a trágárság, ezért kapott R besorolást. A Guardian szerint viszont a most bemutatott két másik R kategóriás film (a Sin City 2 és a Jersey Shore Massacre című horror) sokkal durvább a Love is Strange-nél.

Amerikai lapok szerint a cenzoroknak csak az lehetett a bajuk, hogy a film melegekről szól. Azzal a jelenséggel, hogy a cenzorok az erőszakot jobban tolerálják a filmekben, mint a szexet, a Besorolás alatt című dokumentumfilm foglalkozott. (Guardian via Népszabadság).

Az írás eredetileg a 444.hu weboldalon jelent meg, ide kattintva elolvasható.